- Home
- Agenda
Agenda
februari, 2019

Details evenement
Tot eind april 2019 is de tentoonstelling “IJ-tunnel 50 jaar, een monument onder het IJ” te zien. Ter gelegenheid van een halve eeuw IJ-tunnel. De komst van de tunnel was niet
Details evenement
Tot eind april 2019 is de tentoonstelling “IJ-tunnel 50 jaar, een monument onder het IJ” te zien. Ter gelegenheid van een halve eeuw IJ-tunnel.
De komst van de tunnel was niet vanzelfsprekend. Het bedrijfsleven en de bevolking in Noord hebben gevochten om een betere verbinding met de stad te krijgen. De expositie bevat veel beelden, foto’s van de bouw en Polygoonfilms. Naast een beeld van de tunnelbouw geeft het ook een prachtig beeld van Noord 50 jaar geleden en het ontstaan van het Noord-gevoel. Al voor de oorlog moeten de bewoners en ondernemers het stadsbestuur wijzen op de belangen van Noord dat zich structureel tekort gedaan voelt.
Een van de voorvechters was T.C. Groot , industrieel uit de Hamerstraat, wonend op de Leeuwarderweg. De erven Groot stelden het familie archief beschikbaar. Daarin zaten vele foto’s van de acties van het speciaal opgerichte IJ-tunnelcomité van de Belangenvereniging Amsterdam Noord. Met de leuze “Zij aan ZIJ voor een tunnel onder het IJ” boden ze in 1952 op de Dam, onder grote belangstelling de burgemeester d’Ailly een zilveren emmertje en schepje aan.
Om de argumenten kracht bij te zetten fotografeerde de heer Groot de files voor de ponten in de jaren 50. Hij kwam met een eigen tunnelplan en ideeën voor de inrichting van Noord. Toen de gemeente eenmaal het besluit door de tunnel had genomen en in 1954 de bouw startte, bleef er nog één groot strijdpunt over: een tunnelverbinding voor de fietsers en de voetgangers. We vonden geluidsopnamen van zijn persconferentie in 1955. Deze Noordse strijd met een onwillig gemeentebestuur dat zetelt aan de wal, om een betere verbinding voor fietsers en voetgangers, gaat tot op de dag van vandaag door.
Unieke 8mm filmbeelden van 60 jaar geleden
In de tentoonstelling zijn vele beelden en spullen uit 1968 en eerder te zien. Ook deden de makers nog een bijzondere vondst in het familiearchief Groot: zeer zeldzame unieke 8mm filmbeelden van het Hamerstraatgebied in 1950, de ijsbaan langs de Leeuwarderweg in de winter van 1963 en de allereerste ludieke Dam tot Dam race in 1959 met o.a. de Harmonie Tuindorp Oostzaan en kanovereniging de Viking. De expositie is georganiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Harry Bijl, de auteur van het jubileumboek “Een monument onder het IJ”.
Het museum zit in het voormalige badhuis van Vogeldorp. Zamenhofstraat 28 A. Openingstijden donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.
Tijd
November 1 (Donderdag) 13:00 - April 30 (Dinsdag) 17:00
Locatie
Museum Amsterdam Noord
Zamenhofstraat 28A

Details evenement
Op donderdag 22 november 17.30 uur opent OBA Javaplein op feestelijke wijze de expositie 'Groeten uit de Javastraat'. De tentoonstelling bestaat uit afbeeldingen, video installaties en persoonlijke verhalen die gedurende
Details evenement
Op donderdag 22 november 17.30 uur opent OBA Javaplein op feestelijke wijze de expositie ‘Groeten uit de Javastraat’.
De tentoonstelling bestaat uit afbeeldingen, video installaties en persoonlijke verhalen die gedurende 365 dagen zijn opgedaan in de kilometerlange Javastraat. Ze tonen de ontmoetingen van filmmaker Marnix Haak, die hiervoor letterlijk een jaar lang zijn straat niet uitkwam.
Tot 24 februari zijn deze impressies te zien in de OBA.
Over de expositie:
Marnix Haak besloot een jaar lang niet zijn straat – de Javastraat – uit te komen. Van 1 september 2016 tot en met 1 september 2017 maakte hij 200 video’s in de straat en door het ondernemen van verschillende activiteiten leerde hij honderden buurtbewoners kennen.
In de expositie worden bijzondere ontmoetingen uitgelicht, waaronder een week lang schoonmaken met de jongens van de reinigingsdienst en zijn contact met buurvrouw Yvonne die ongeneeslijk ziek was. Door het centraal stellen en zichtbaar maken van de verhalen en personen die hij heeft leren kennen, wordt voelbaar hoeveel sociale rijkdom er om je heen is. ‘Het jaar heeft mij laten zien dat we veel meer voor elkaar kunnen betekenen dan we denken’, aldus Marnix.
De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van de OBA Javaplein. De toegang is gratis.
Tijd
November 22 (Donderdag) 17:30 - Februari 24 (Zondag) 17:30
Locatie
OBA Javaplein
Javaplein 2, 1094 HW Amsterdam

Details evenement
Van 1 december 2018 t/m 5 mei 2019 vindt in het Van Eesteren Museum in Amsterdam de tentoonstelling Rijke eenvoud, interieurs & objecten uit de wederopbouw plaats. De expositie toont
Details evenement
Van 1 december 2018 t/m 5 mei 2019 vindt in het Van Eesteren Museum in Amsterdam de tentoonstelling Rijke eenvoud, interieurs & objecten uit de wederopbouw plaats. De expositie toont gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers, objecten van verzamelaars en werk van hedendaagse makers. Daarnaast is er een randprogramma met lezingen, creatieve workshops en nachtelijke videokunst.
Met de expositie en randprogrammering schenkt het Van Eesteren Museum aandacht aan de thema’s interieur, wederopbouw en Goed Wonen uit de wederopbouwperiode, en verbindt deze aan actuele onderwerpen als duurzaamheid en hergebruik.
De meubelensembles die te zien zijn, tonen een dwarsdoorsnede van ontwerpen voor wonen, werken en ontspannen uit de periode 1945-1965. Ze geven een tijdsbeeld en een visie op het ontwerpvak en het leven zelf in een opkomende welvaartsstaat. Hoe beïnvloedden fabricagetechnieken de vormgeving? En welke veranderingen traden op in het gangbare interieur en de opvattingen daarover? Er zijn werken te zien uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), zoals de perskamer die Gerrit Rietveld in 1958 ontwierp voor het destijds nieuwe hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Maar ook een ladekast voor lingerie van Hein Salomonson uit 1954, een fauteuil van Dirk van Sliedregt uit de jaren 60 en een woninginterieur van een Amsterdamse dokterspraktijk van Coen de Vries uit 1954.
Daarnaast toont de expositie werk van de hedendaagse makers Chris Slutter, Mina Abouzahra en kunstenaarscollectief DAY collective. Met welke ideeën en visies uit de wederopbouwperiode zijn makers anno nu aan het werk? Wat valt er te leren van die periode? En hoe verhoudt zich de vroegere periode van massaproductie van hoogwaardige producten tot de huidige tijd waarin hergebruik en duurzaamheid belangrijk zijn? En als de avond valt, verandert het paviljoen in een lichtbaken door een lichtinstallatie van videokunstenaar Martin Boverhof.
Beeld: tentoonstelling Rijke eenvoud. Foto (c) Luuk Kramer
Tijd
December 1 (Zaterdag) 12:00 - Mei 5 (Zondag) 17:00
Locatie
Van Eesteren Museum
Noordzijde 31

Details evenement
Expositie Museum Perron Oost Amsterdam 19 januari t/m 9 maart 'Laboratoire' - Kech Edwards Uitnodiging Museum Perron Oost nodigt u uit om op 19 januari aanstaande de feestelijke opening van de tentoonstelling van het kunstenaars
Details evenement
Expositie
Museum Perron Oost Amsterdam
19 januari t/m 9 maart
‘Laboratoire’ – Kech Edwards
Uitnodiging
Museum Perron Oost nodigt u uit om op 19 januari aanstaande de feestelijke opening van de tentoonstelling van het kunstenaars duo Kech Edwards bij te wonen.
Datum: 19 januari 2019
Tijd: 16.00 uur – 18.00 uur
Locatie: Cruquiusweg 11 Amsterdam
Kech Edwardsis een artistiek samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaar Philippa Edwards (GB) en textielkunstenaar Sabin Kech (CH). Deze samenwerking is ontstaan tijdens het uitwisselen van brei- en haaktips en ontwikkelde zich al snel tot een serieuze professionele dialoog over het nemen van de tijd en goed kijken.
In Museum Perron Oost experimenteert Kech Edwards met het conserveren en presenteren van de naaste omgeving. Geïnspireerd door en met een knipoog naar de Wardian case, een voorloper van het terrarium. De Wardian case was een glazen beschermende container die in de 19e eeuw gebruikt werd om planten te beschermen die vanuit het buitenland naar Europa werden geïmporteerd.
Tijd
Januari 19 (Zaterdag) 16:00 - Maart 9 (Zaterdag) 18:00
Locatie
Museum Perron Oost
Cruquiusweg 11